Badi mustar

Seminţele de muştar, medicament

În cazul intoxicaţiilor sau exceselor de alcool, muştarul are rol vomitiv. Se amestecă seminţele de muştar într-un pahar cu apa si se bea dupa zece minute.

Este un bun analgezic si tocmai de aceea se foloseste cu succes pentru tratarea durerilor musculare. Se aseaza o compresa cu amestecul obtinut pe zona dureroasa, iar actiunea sa este rapida.

Pentru copii, cateva seminte de mustar adaugate in apa de baie fierbinte, pot avea efect calmat si indeparteaza febra asociata racelilor puternice.

Compresele de apa fierbinte in care s-au adaugat seminte de mustar sunt eficiente pentru tratarea pecinginei sau eczemelor.

Mustarul stimuleaza pofta de mancare si are efect antiseptic. Favorizeaza secretiile gastrice si este remediul perfect impotriva constipatiilor cronice.

 

Seminţele de muştar împrospătează memoria

Muştarul poate fi considerat o plantă foarte valoroasă. Indiferent de specie (alb sau negru), muştarul este folosit de secole în scopuri medicinale şi industriale. Planta nu este pretenţioasă şi poate fi întâlnită în diferite zone ale ţării - Bărăgan, Câmpia Burnazului, a Dobrogei şi în Oltenia - judeţele Olt şi Dolj.

Muştarul alb este recomandat în combaterea anorexiei şi a constipaţiilor cronice. Seminţele plantei sunt administrate ca laxativ şi stimulent al poftei de mâncare. Planta ajută la creşterea secreţiilor gastrice, dar nu putem trece cu vederea nici puterea sa antiseptică. Medicul de familie sau fitoterapeutul recomandă ce cantitate de seminţe trebuie îngurgitată în cazul fiecărei afecţiuni. Muştarul alb poate fi folosit în industria alimentară pentru prepararea cunoscutului condiment - muştarul de masă. În istoria plantelor medicinale, despre muştarul alb scria şi Pitagora. El aprecia planta pentru proprietăţile sale care împrospătează memoria şi contribuie la menţinerea unui tonus robust.

Din documentele păstrate din secolul 1, şi Discoride menţiona că muştarul este foarte eficient în stări gripale; de asemenea, poate fi un bun revigorant în cazul anemiilor şi în combaterea pesimismului. Mai mult, calităţile muştarului alb, ca un puternic vomitiv, au fost apreciate în cazurile de otrăvire (doza, în mod firesc, este stabilită de fitoterapeut). În privinţa muştarului negru, el poate fi întâlnit, frecvent, în aceleaşi zone cu muştarul alb. Cronicile îndepărtate, care se referă la terapia naturistă, amintesc un lucru tulburător. Planta, fiind atât de răspândită, a fost folosită de Hristos într-una dintre cele mai vestite parabole din Evanghelii. Concret, aceasta precizează: "Un om a ales şi a plantat într-un colţ al grădinii sale o sămânţă mică de muştar. Acesta era, fără îndoială, un om înţelept. Pentru că orice sămânţă, oricât de măruntă, dacă este semănată într-un pământ bun, cu credinţă, se poate dezvolta. Şi sămânţa aceea a crescut şi s-a transformat într-un copac frumos, pe ramurile căruia stau şi cântă păsărele".