Badi mustar

Történetünk

Történetünk

A Badi Vince által a kilencvenes években kifejlesztett, sajátos ízvilágú kézdivásárhelyi mustár brandje 2008-ban került a Mi-Tu-Ház Kft. tulajdonába, és igyekeztünk megőrizni a termék jellegzetességét. A recept átvételekor egyezség történt cégünk és Badi mester között: a Badi név alatt bármilyen mustárt piacra dobhatunk, feltéve, ha azt a megálmodója megfelelőnek találja. Ő készítette a receptet, amely  egyedi ízű és csomagolású termék tartósítószer nélkül, természetes alapanyagokból készül, talán éppen ezért termékünk ma már nemcsak Háromszéken népszerű, de meghódította a magyar piacot, sőt még a tengeren túlra is eljutott.

A Badi mustár egy olyan termék, ami a székely ízvilágot hangsúlyosan magában hordozza: egyedi, karakteres ízvilága van. A Badi mustár 2008 óta több alkalommal is megújult, mind ízében, mind csomagolásában.

Tormás mustárként került a Mi-Tu-Ház Kft. tulajdonába, azóta jelent meg az édes mustárunk, a fogyasztók kérésére. Ennek érdekes története van: cégünk képviselőjét az utcán állította meg egy háziasszony, aki elmondta, hogy a Badi mustár amúgy nagyon ízletes, de nem lehet finom majonézt készíteni belőle. Innen jött az ötlet, hogy induljunk el egy új termékkel, így született meg az Édes Badi mustár. A piac visszajelzése szerint ez jó újítás volt, és ezt követte a mostanra szintén népszerűvé vált mézes keverék és a csípős mustár, amely a keményebb, pikánsabb ívilág kedvelőinek figyelmét rabolta el. A Badi mustár tehát négy ízzel – tormás, édes, mézes és csípős – képviselteti magát a piacon, többféle kiszerelésben. Belföldi terjesztésre készül a 200 grammos műanyagpoharas változat, míg a 270 grammos, befőttesüvegbe csomagolt verziót főként külföldön értékesítjük. Ezenkívül 450 és 1000 grammos adagokat is gyártunk, ez utóbbit leginkább vendéglátóegységek részére ajánljuk.

A Badi mustár azért is olyan „sápadt”, mert nem használunk semmilyen színezéket!

 

Székely termék

2011 - es esztendő fontos mérföldkő a készítményünk életében: megkaptuk a Székely Termék minősítést. Ennek a minősítésnek köszönhetően, a Badi Mustár a székely autentikus gasztronómia egyik családtagjának van elismerve. A Székely termék levédésével és a termékek hazai és külföldi üzletláncokba való eljuttatásával, a védjegy megalapozóinak célja, hogy a székely gazda munkájának gyümölcseit tegyük az európai fogyasztók asztalára. A turizmussal összekapcsolva hazai és külföldi szakvásárokon népszerűsítjük a székely termékeket, és a Székelyföldön újabb helyi termékfeldolgozó üzemeket hozunk létre.

 

Irány külföld!

A kézdivásárhelyi mustár világhódító útja pár évvel ezelőtt, a bukaresti IndAgra nemzetközi szakkiállításon kezdődött, ahol a megyei mezőgazdasági kamara és az akkori mezőgazdasági államtitkár támogatásával díjmentesen állíthattunk ki.

Ott olyan ügyfelekre tettünk szert, akik a mai napig személyesen hozzánk fordulnak rendelésükkel. A 2011-es esztendő fontos mérföldkő a készítményünk életében: megkaptuk a Székely Termék minősítést, ily módon pedig kijutottunk külföldre. A Cora üzletlánc által szervezett Székely héten két alkalommal is megjelentünk, a mustár szépen fogyott, utórendelést viszont nem kaptunk. Miután 2012-ben a francia Auchan felvásárolta a Corát, új lehetőség nyílt termékünk előtt. Utórendelést kaptunk, standot kellett bérelnünk a szupermarketben, ez egyben elismerést is jelentett, hiszen az Auchan francia kézben van, és mint ismeretes, a franciák híres mustártermelők, értenek hozzá. Jelenleg a magyarországi METRO üzletlánccal folytatunk tárgyalásokat a termék forgalmazásáról.

 

A Badi mustár Amerikában

Az amerikai Wisconsinban működik a világ egyetlen mustármúzeuma (Mustard Museum), amelynek polcain – egyedüli romániai termékként – a Badi mustár is fellelhető. Az egyik kedves ismerősünk, Új Éva felajánlotta, hogy szívesen kiviszi a mustárt a múzeumnak. Nagyon jól fogadták, kicsit meglepődve, hiszen Romániából még nem volt mintájuk, a mai napig kiállítva tartják.

A múzeumban elvileg lehet vásárolni is, ám mi ezt egyelőre nem tudjuk megoldani a nagy távolság miatt, pedig lenne rá igény, annál is inkább, mivel jelentős létszámú székely közösség él ott.

A tengerentúli térhódítás után, tavaly érkezett a felkérés a Góbé termékcsalád illetékesei részéről, hogy ugyancsak természetes hozzávalókból fejlesszenek ki egy teljesen új receptet, s hosszú kísérletezések után forgalmazásba került a Mi-Tu-Ház Kft. által gyártott Góbé mustár.

A Badi Mustár egyik fő jellemzője, hogy az összes termék fő összetevője a mustármag. A mustár tartósítása természetes úton történik, ecettel és termesztett tormával.