Why mustard is yellow

Muștarul te ajută să păstrezi roșiile românești de grădină proaspete până la sărbătorile de iarnă. Iată o metodă simplă care îți vine în ajutor și pe care o poți încerca.

Dacă ți-ai făcut proviziile de conserve pentru la iarnă, iată ce mai poți adăuga colecției tale din cămară.

Muștarul menține roșiile proaspete

Roșii păstrate la borcan, pe care atunci când le servești par a fi abia culese din grădină. Cu siguranță că toți membrii familiei vor fi încântați de servirea acestei legume sănătoase de la noi, atunci când în magazine se mai găsesc cele de import. Cât le mai găsiți în piețe faceți-vă aprovizionarea cu cele mai frumoase roșii, sănătoase și cărnoase. Așa păstrați roșiile proaspete pentru la iarnă

Pentru un recipient de 3 litri aveți nevoie de:

– 6 linguri de muștar praf

– roșii cât să umpleți recipientul.

Puteți folosi și mai multe borcane, în funcție de cum credeți că le veți consuma la masă. Evitați ca legumele să se strice. Nu este nevoie de oțet sau saramuri precum în cazul celorlalte conserve la borcan. Mai întâi spălați bine recipientul, sau borcanele, le uscați și sterilizați. Este rândul roșiilor să fie bine spălate, iar mai apoi uscate cu un prosop curat sau de hârtie. Odată acești pași parcurși luați recipientul/borcanele și puneți îndeajuns praf de muștar cât să acopere fundul acestora. Adăugați un rând de roșii punându-le cu partea în care a fost codița lor în sus.

Mai adăugați un rând de praf de muștar. Repetați procedura până când umpleți recipientul/borcanele. Stratul final va fi de praf de muștar. Acum este gata și doar puneți capacul pentru păstrarea lor. Rostogoliți sau mișcați puțin borcanul pentru ca praful de muștar să se distribuie uniform. Sunt gata de adăugat în cămara răcoroasă, alături de proviziile pentru iarnă.

De ce să folosim muștarul

Muștarul este denumit și condimentul natiunilor, el fiind cunoscut și folosit pe întreg globul. În Egiptul Antic, populația prepara carnea cu semințe de muștar. Romanii îl foloseau ca medicament împotriva ciumei, febrei musculare sau a mușcăturilor de șarpe. Romanii îl utilizau și la prepararea mustului, iar de aici se spune că îi vine numele de muștar. La ora actuală există trei specii de muștar cunoscute – alb, negru și brun.

Boabele de muștar conțin substanțe minerale precum calciu, magneziu, potasiu, proteine, lipide, ulei esențial, mucilagii, sinapină cel care dă gustul amărui, un ferment – mirozină. Substanța activă este sinigrozidul. Muștarul are numeroase indicații terapeutice. Este folosit în astm, bronșită, pneumonii, reumatism, nevralgii și gripe.

De asemenea, el este recomandat și în cazul celor care suferă de constipații, lipsa poftei de mâncare. El ajută și la metabolizarea grăsimilor. Totuși, muștarul are și contraindicații. O cantitate prea mare de muștar poate produce inflamații la nivelul tractului gastrointestinal.

Există și uleiul din semințe de muștar ce poate fi folosit la gătit, în cosmetică sau la tratarea unor afecțiuni. Uleiul se obține prin presarea la rece a semințelor de muștar. Uleiul esențial din muștar, izotiocianat de alil, are efect bactericid și bacteriostatic ceea ce permite roșiilor, în cazul de față, să își păstreze prospețimea.

sursa